top of page

Tampotryck

Tampotryck är en form av indirekt fotopolymer tryckteknik som är speciellt anpassad för att trycka på ojämna eller oregelbundna ytor.

Tampotryck

Det är en mycket mångsidig tryckmetod och används ofta där andra trycktekniker, som screen- eller digitaltryck, inte är lämpliga eller effektiva. Här är några viktiga aspekter av tampotryck:

  1. Funktionsprincip: Tampotryck använder en silikonkudde för att överföra bläck från en tryckplåt (även känd som en klisjé) till objektet som ska tryckas. Bläcket överförs först från klisjén till kudden och sedan från kudden till objektet.

  2. Tryckplåten (Klisjén): Klisjén är vanligtvis gjord av stål eller en fotopolymer och innehåller det avbildade mönstret. Områdena som ska tryckas är nedsänkta, och dessa fylls med bläck under tryckprocessen.

  3. Silikonkudden: Silikonkudden är mjuk och flexibel, vilket gör att den kan anpassa sig till och trycka på en mängd olika former, inklusive plana, sfäriska, texturerade, konvexa eller konkava ytor.

  4. Användningsområden: Tampotryck är idealiskt för att trycka på små, ojämna eller komplicerade objekt. Det används ofta för att trycka på leksaker, medicinska produkter, elektroniska komponenter, reklamprodukter (som pennor och nyckelringar), bilkomponenter och många andra industriprodukter.

  5. Fördelar: Huvudfördelen med tampotryck är dess förmåga att trycka på oregelbundna och ojämna ytor. Det är också en mycket exakt tryckmetod som kan återge mycket detaljerade och fina linjer.

  6. Färganvändning och Kvalitet: Även om tampotryck är mest effektivt för enkel- eller flerfärgstryck, kan det producera högkvalitativa bilder och text. Det är dock mindre lämpligt för stora, solida färgområden eller för mycket komplexa färgtryck.

  7. Kostnad och Effektivitet: Tampotryck är kostnadseffektivt för små och medelstora upplagor. Det är mindre lämpligt för mycket stora volymer, där andra tryckmetoder kan vara mer ekonomiska.

Sammanfattningsvis är tampotryck en specialiserad tryckteknik som är idealisk för att trycka på små och oregelbundet formade objekt. Dess förmåga att hantera komplexa ytor och detaljer gör det till en populär metod inom en mängd olika industriella och reklammässiga tillämpningar.

bottom of page