top of page

Sublimeringstryck

Sublimeringstryck är en tryckteknik som involverar överföring av bilder på material, oftast textilier, genom en process som involverar sublimering av färgämnen.

Sublimeringstryck

Sublimering är en kemisk process där ett ämne övergår direkt från fast form till gasform utan att först bli flytande. Denna tryckmetod är populär för att skapa hållbara och högkvalitativa utskrifter. Här är några viktiga aspekter av sublimeringstryck:

  1. Process och Teknik: I sublimeringstryck skrivs först en spegelvänd bild ut på ett speciellt sublimeringspapper med hjälp av bläckstråleskrivare som använder sublimeringsbläck. Därefter placeras detta papper mot det önskade substratet, oftast en polyesterrik textil eller ett belagt hårt material, och utsätts för hög värme och tryck i en värmepress. Värmen får sublimeringsbläcket att övergå från fast form till gas och tränga in i fibrerna eller beläggningen på materialet.

  2. Material som Kan Användas: Sublimeringstryck fungerar bäst på polyester eller material som är belagda med en polyesterbaserad yta. Det används på textilier, flaggor, mattor, modeartiklar, skyltmaterial, kaffemuggar, pussel och många andra produkter.

  3. Användningsområden: Denna teknik är populär för att skapa anpassade kläder, sportkläder, reklamprodukter, skyltning, dekorativa plattor och fotoprodukter. Den är idealisk för detaljerade och färgrika mönster, särskilt där fullfärgstryck eller komplexa mönster krävs.

  4. Fördelar: Sublimeringstryck erbjuder högkvalitativa, levande och hållbara utskrifter. Utskrifterna är motståndskraftiga mot tvätt och blekning eftersom bläcket fäster på molekylär nivå. Det möjliggör också fullfärgstryck med komplexa mönster och färger utan att påverka tygets hand (känsla).

  5. Begränsningar: Huvudbegränsningen med sublimeringstryck är att det endast fungerar effektivt på polyestermaterial eller material som är belagda med en speciell polymer. Det är också mindre effektivt på mörka material, eftersom sublimeringsbläcket inte är opakt och därför inte kan täcka över mörkare färger.

  6. Kostnad och Effektivitet: Sublimeringstryck är kostnadseffektivt för små upplagor och anpassade tryck. Det är dock mindre lämpat för storskalig produktion av produkter som inte innehåller polyester.

Sammanfattningsvis är sublimeringstryck en populär metod för att skapa anpassade, högkvalitativa och hållbara utskrifter på en rad olika polyesterbaserade material. Dess förmåga att producera skarpa och levande bilder gör det till ett populärt val för både personliga och kommersiella tryckprojekt.

bottom of page