top of page

DTG – Direct to Garment

DTG, som står för Direct to Garment (direkt till plagg), är en tryckteknik som används för att applicera bläck direkt på textilier, speciellt t-shirts och andra klädesplagg.

DTG

Denna teknik är relativt ny jämfört med traditionella textiltryckmetoder och har blivit populär tack vare sin flexibilitet och förmågan att producera detaljerade och färgrika utskrifter. Här är några viktiga aspekter av DTG:

  1. Process och Teknik: DTG använder en specialiserad form av bläckstråleskrivare som applicerar textilbläck direkt på tyget. Plagget placeras på en plattform inuti skrivaren, och datorstyrda skrivhuvuden sprutar sedan bläck i olika färger på tyget, baserat på den digitala designen.

  2. Bläck och Material: DTG kräver användning av speciella vattenbaserade textilbläck som är kompatibla med tygfibrerna. Den fungerar bäst på 100% bomull eller hög bomullsinnehåll, men kan även användas på en mängd olika tygtyper, inklusive blandningar.

  3. Användningsområden: DTG är idealiskt för personliggjorda t-shirts, sweatshirts, kepsar, väskor och andra klädesplagg. Det används ofta för korta upplagor, individuella beställningar, eller för att producera provexemplar innan massproduktion via andra tryckmetoder.

  4. Fördelar: DTG tillåter hög detaljnivå med en nästan obegränsad färgpalett, vilket gör det möjligt att skapa komplexa och färgglada designmönster. Det är också en relativt snabb process som inte kräver mycket förberedelse, vilket gör det idealiskt för snabba svarstider och låga upplagor.

  5. Kvalitet och Hållbarhet: DTG-utskrifter är av hög kvalitet med skarpa detaljer och ljusa färger. Dock kan hållbarheten för DTG-utskrifter variera beroende på textiltyp, bläckkvalitet och efterbehandlingsprocessen. Korrekt skötsel är avgörande för att förlänga livslängden på DTG-tryckta kläder.

  6. Kostnads- och Effektivitetsaspekter: DTG är kostnadseffektivt för små upplagor och personliggjorda objekt, men kan vara mindre ekonomiskt för större produktionsvolymer jämfört med traditionella textiltryckmetoder som screentryck.

Sammanfattningsvis är DTG en flexibel och effektiv metod för att trycka direkt på textilier, särskilt för anpassade och småskaliga projekt. Den möjliggör snabb produktion av högkvalitativa, detaljrika och färgrika textiltryck, vilket gör den populär inom modeindustrin, för personliggjorda produkter och för småskalig kommersiell produktion.

bottom of page