top of page

DTF – Direct to film

DTF, som står för "Direct to Film", är en relativt ny tryckteknik inom textilindustrin. Först trycker man designen på en specialfilm för att sedan överföra den till tyget.

DTF

Denna metod skiljer sig från DTG (Direct to Garment) genom att den först trycker designen på en specialfilm för att sedan överföra den till tyget. Här är några viktiga aspekter av DTF:

  1. Process och Teknik: I DTF-tryckprocessen skrivs ett motiv eller en design först ut på en speciell polyesterfilm med hjälp av en bläckstråleskrivare som använder vattenbaserat pigmentbläck. Efter att bläcket har applicerats på filmen, strös ett smältlimpulver över den tryckta bilden och filmen värms sedan upp så att pulvret smälter.

  2. Överföring till Tyg: Den förberedda filmen med det smälta limpulvret placeras sedan på tyget och värme och tryck appliceras för att överföra designen från filmen till tyget. Efter att ha kylts ner avlägsnas filmen, och designen blir kvar på tyget.

  3. Användningsområden: DTF är idealiskt för att trycka på en bred variation av textilier, inklusive bomull, polyester, blandningar och mer utmanande tyger som silke eller nylon. Det är särskilt användbart för små upplagor, anpassade tryck och prototypframställning.

  4. Fördelar: En stor fördel med DTF är dess flexibilitet och förmåga att trycka på olika tyger, inklusive mörka tyger och tyger med stretch. Det eliminerar behovet av förbehandlingar som ofta krävs i DTG. Dessutom kan DTF skapa detaljerade och levande färgutskrifter med god tvätthållbarhet.

  5. Kvalitet och Hållbarhet: DTF-utskrifter är kända för att vara hållbara och tvättbeständiga. Kvaliteten på utskriften är ofta hög med levande färger och god opacitet, även på mörka tyger.

  6. Kostnads- och Effektivitetsaspekter: DTF kan vara mer kostnadseffektivt än DTG för vissa applikationer, särskilt när det gäller mindre upplagor och anpassade tryck. Det är också tidsbesparande eftersom det inte kräver förbehandling eller torkning av tyget innan tryck.

Sammanfattningsvis är DTF en mångsidig och effektiv tryckteknik som erbjuder högkvalitativa resultat över en rad olika textilier. Det är idealiskt för småskaliga och anpassade textiltryckprojekt och har blivit populärt för dess förmåga att enkelt och effektivt skapa detaljerade och färgstarka tryck.

bottom of page