top of page

Pantone PMS

Vad är Pantone och PMS-färger? Hur används dom på bästa sätt?

Pantone PMS

PMS står för Pantone Matching System, och det är ett färgsystem som används inom grafisk design och tryckning för att exakt specificera och reproducera färger. Pantone-färger är standardiserade och har unika kodnummer för varje färgnyans, vilket gör det möjligt att säkerställa konsekvens och noggrannhet i färgåtergivningen, särskilt när det gäller trycksaker.

Här är några viktiga aspekter av PMS ur ett trycksaksperspektiv:

Standardiserade Färger:

Pantone Matching System erbjuder en standardiserad samling av färger, var och en identifierad med ett unikt Pantone-nummer. Detta system möjliggör exakt kommunikation och reproduktion av färger mellan designern och tryckeriet.

Unika Pantone-nummer:

Varje färg i Pantone Matching System har ett specifikt nummer som används för att entydigt identifiera och kommunicera färgvalet. Till exempel, Pantone 185 C representerar en specifik röd färg.

Tryckning med PMS-färger:

Vid tryckning med PMS-färger blandas inte färgerna som i CMYK-processen. Istället används exakt den färg som är angiven i Pantone-systemet. Detta resulterar i en konsekvent färgåtergivning oavsett tryckmetod eller material.

Färghantering och Konsistens:

Användningen av Pantone-färger är särskilt viktig när det krävs hög färgkonsistens och exakt matchning, till exempel för företagslogotyper eller varumärkesfärger.

Pantone Bridge Guides:

Pantone tillhandahåller tryckbara färgguider, såsom Pantone Formula Guide och Pantone Color Bridge, som hjälper designers och tryckerier att visualisera och matcha färger korrekt.

Användning i Grafisk Design:

Designers använder Pantone-färger i sina layouter och specifikationer för att ange exakt vilka färger som ska användas i trycksaken. Detta säkerställer att önskad färgåtergivning uppnås.

PMS i Tillsammans med CMYK:

Ibland används PMS-färger i kombination med CMYK-färger, särskilt när det krävs extra exakthet för vissa tryckdetaljer.

Att använda PMS i trycksaker ger fördelar när det gäller färgprecision, konsekvens och möjligheten att matcha specifika färger exakt. Det är en standard inom grafisk design och tryckning, särskilt när det gäller att upprätthålla varumärkesfärger och färgkonsistens över olika material och tryckmetoder.

bottom of page