top of page

UV-Lackering

UV-lackering är en efterbehandlingsteknik i tryckbranschen som innebär applicering av en speciell lack som härdas och torkar när den exponeras för ultraviolett (UV) ljus.

UV-Lackering

UV-lackering är en efterbehandlingsteknik i tryckbranschen som innebär applicering av en speciell lack som härdas och torkar när den exponeras för ultraviolett (UV) ljus. Denna metod används för att förbättra utseendet och hållbarheten hos tryckta material. Här är några viktiga aspekter av UV-lackering:

 1. Process: Under UV-lackprocessen appliceras en flytande lack på det tryckta materialet, antingen över hela ytan eller selektivt för att skapa speciella effekter. När lacken har applicerats utsätts den för UV-ljus, vilket orsakar en snabb kemisk reaktion som härdar eller torkar lacken omedelbart.

 2. Användningsområden: UV-lackering används ofta för att ge broschyrer, omslag, visitkort, förpackningar, och reklammaterial ett högkvalitativt och attraktivt utseende. Det är också populärt för att framhäva specifika delar av en design, som logotyper eller bilder.

 3. Fördelar:

  • Estetik: Ger en glansig, högblank yta som förstärker färgerna och gör det tryckta materialet mer iögonfallande.

  • Skydd: Ger extra skydd mot repor, smuts och slitage, vilket förlänger materialets livslängd.

  • Snabb Torkning: UV-lack torkar nästan omedelbart, vilket minskar produktionstiden och möjliggör snabbare leveranser.

 4. Typer av UV-Lack: Det finns olika typer av UV-lack, inklusive blank, matt, och texturerad. Blank UV-lack ger en mycket glänsande yta, medan matt UV-lack ger en subtil och sofistikerad finish. Texturerade lacker kan skapa unika taktila effekter.

 5. När det Används: UV-lackering är idealiskt för projekt där ett högkvalitativt utseende är viktigt. Det används också när det finns ett behov av att skydda tryckta material som hanteras ofta eller utsätts för tuffa miljöer.

 6. Miljöaspekter: UV-lacker är oftast mer miljövänliga jämfört med traditionella lacker eftersom de inte innehåller flyktiga organiska föreningar (VOC) som avdunstar i luften.

Sammanfattningsvis är UV-lackering en effektiv efterbehandlingsteknik som används för att förbättra både estetiken och hållbarheten hos tryckta material. Dess förmåga att snabbt skapa en hållbar och attraktiv yta gör den till ett populärt val för många tryckprojekt.

bottom of page