top of page

Stansning

Stansning som efterbehandlingsteknik i tryckbranschen innebär att man använder ett speciellt verktyg eller en maskin för att skära ut specifika former från ett tryckt material.

Stansning

Stansning som efterbehandlingsteknik i tryckbranschen innebär att man använder ett speciellt verktyg eller en maskin för att skära ut specifika former från ett tryckt material. Denna process används för att skapa anpassade konturer, hål, eller mönster i material som papper, kartong, plast, och ibland tunn metall. Här är några viktiga aspekter av stansning:

 1. Process: Stansning utförs vanligtvis med en stanspress som använder ett stansverktyg, kallat en stansform eller die, som är formad i den önskade designen. När stansverktyget pressas mot materialet skär det igenom och skapar en exakt form eller mönster.

 2. Användningsområden:

  • Förpackningar: För att skapa anpassade fönster eller former i produktförpackningar.

  • Kort och Inbjudningar: För att ge en unik form eller designelement, som utskurna mönster eller kanter.

  • Etiketter och Dekaler: För att skapa anpassade former och storlekar.

  • Scrapbooking och Pappershantverk: För att skapa dekorativa element och mönster.

 3. Fördelar:

  • Anpassning: Ger möjlighet att skapa unika och anpassade former som inte kan uppnås med vanlig skärning.

  • Estetisk Appeal: Förhöjer det visuella intrycket av tryckta material och förpackningar.

  • Flexibilitet: Kan användas på en mängd olika material och för olika ändamål, från industriell förpackning till konstnärliga projekt.

 4. Typer av Stansning:

  • Enkel Stansning: Används för att skapa individuella former eller mönster.

  • Kiss Cutting: Skär genom det övre lagret av materialet utan att skära igenom hela tjockleken, ofta använt för klistermärken och etiketter.

 5. Kostnad och Effektivitet: Kostnaden och effektiviteten för stansning beror på projektets komplexitet och det använda materialet. För anpassade stansformer kan initiala uppstartskostnader vara höga, men för större upplagor blir processen kostnadseffektiv.

Sammanfattningsvis används stansning för att skapa anpassade och attraktiva utskärningar i tryckta material, vilket ger en extra dimension av design och funktionalitet. Den är idealisk för speciella förpackningar, dekorativa trycksaker, och anpassade etiketter eller dekaler.

bottom of page