top of page

Spot-uv

Spot-UV är en efterbehandlingsteknik inom tryckbranschen som används för att lägga till en genomskinlig, glänsande beläggning på specifika områden (eller "spots") av ett tryckt material.

Spot-uv

Spot-UV är en efterbehandlingsteknik inom tryckbranschen som används för att lägga till en genomskinlig, glänsande beläggning på specifika områden (eller "spots") av ett tryckt material. Denna teknik är populär för att skapa visuella och taktila kontraster på trycksaker. Här är några viktiga aspekter av Spot-UV:

 1. Process: Spot-UV innebär applicering av en UV-härdande klarlack endast på utvalda delar av ett tryckt material. Lacken appliceras med en skrivprocess som liknar bläckstråletryck, men istället för bläck används en speciallack. När lacken har applicerats utsätts materialet för ultraviolett ljus, vilket snabbt härdar och torkar beläggningen.

 2. Användningsområden: Spot-UV används ofta för att framhäva logotyper, bilder, texter eller andra designelement på olika tryckmaterial som visitkort, broschyrer, inbjudningskort, bokomslag och förpackningar. Det är populärt i projekt där en högkvalitativ, iögonfallande finish önskas.

 3. Fördelar:

  • Estetisk Effekt: Ger en högglansig finish som framhäver och ger kontrast till utvalda områden av designen, vilket skapar en attraktiv visuell och taktil kvalitet.

  • Skydd: Tillhandahåller ett visst mått av skydd till det behandlade området, vilket gör det mer motståndskraftigt mot slitage och repor.

  • Anpassningsbarhet: Lämpar sig väl för både stora och små upplagor och kan användas på en mängd olika papperstyper och vikter.

 4. När det Används: Spot-UV är idealiskt för tryckprojekt där man vill skapa en distinkt eller lyxig känsla. Det är särskilt effektivt för att framhäva viktiga element i en design eller för att skapa en subtil men effektfull visuell effekt.

 5. Kostnad och Tillämpning: Även om Spot-UV kan öka kostnaden för ett tryckprojekt, är det ofta värt investeringen för den högkvalitativa finish och det unika utseendet det ger. Det är en populär teknik för både kommersiella och personliga tryckprojekt.

Sammanfattningsvis är Spot-UV en efterbehandlingsteknik som erbjuder både estetiska och funktionella fördelar. Genom att selektivt tillämpa en högglansig klarlack på utvalda områden av ett tryckt material, skapar det en unik, iögonfallande effekt som kan lyfta hela designen.

bottom of page